PHU Agatka

ZAWSZE Z JAJEM

JAJKA PRZEPIÓRCZE

 

 

Jajka przepiórcze zawierają dużo mniej cholesterolu niż kurze, posiadają dużo składników odżywczych, aminokwasów i witamin (wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, witamina A, witamina B, karoten, i in.) Polecane są chorym na astmę, cukrzycę, choroby wątroby i nerek, anemię. Zwykle nie wywołują reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko. Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby. Mogą być stosowane w diecie u osób z nadciśnieniem.Wpływają także korzystnie na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania.Znane są także ze swoich właściwości afrodyzjakalnych.
Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
W kuchni można z nimi robić dokładnie to samo z jajkami kurzymi. Można z nich zrobić jajecznicę, ugotować na miękko lub twardo, zrobić pastę lub sałatkę, podać z sosem do jajek. Jeśli chcemy się do nich przyczepić to jedyną ich wadą może być kłopot z obieraniem bo są malutkie.

 

 

PHU Agatka

43-385 Jasienica 

Jasienica 1421

tel. +48 513 028 520