Jajka ściółkowe
Chów ściółkowy to więcej miejsca, kurnik pokryty słomą i piaskiem. Ptaki mają dostęp do urządzeń umożliwiających kąpiel piaskową, drapanie i gniazdowanie oraz ruszanie się i grzędowanie. Zwiększona aktywność wzmacnia ich kości. Kury otrzymują naturalną, wyłącznie roślinną karmę, a jaja swój wyjątkowy wygląd, zapach, wspaniały smak i złocistą barwę żółtka zawdzięczają starannie dobranym składnikom (ziarna zbóż, kukurydza, pokrzywa, cebula, marchew). Są to jaja bogate w witaminy i mikroelementy.
JAJA ŚCIÓŁKOWE TO:
-bardziej humanitarne systemy produkcji jajek,
-produkcja jajek w warunkach przyjaznych dla zwierząt,
-przestrzeń przeznaczona dla każdej kury jest większa, niż przestrzeń zwykle zapewniana w wielu kurnikach (farmach) z przemysłowym sposobem produkcji.