PHU Agatka

ZAWSZE Z JAJEM

JAJKA ZIELONONÓŻKI KUROPATWIANEJ

 
 
Jajko od zielononóżki jest białe, nieco mniejsze od jaj innych dorosłych kur, lecz z stosunkowo dużym żółtkiem. Wysoka jakość tych jaj to nie tylko wpływ wyjątkowych walorów środowiska, ale także odpowiednio dobrane żywienie, system chowu i ciągłość cech wyjątkowej rasy zachowanej dzięki pracy wielu ośrodków naukowych, między innymi takich jak: Instytut Zootechniki w Balicach, Akademia Rolnicza w Lublinie czy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Dodatkowym atutem jest to że chów odbywa się w tradycyjny sposób – na wolnym wybiegu - jaja pochodzące od kur przebywających całe dnie w naturalnych warunkach i dobierających sobie pożywienie według własnego uznania. Jajka Zielononóżki, to produkt najwyższej jakości, o wspaniałym smaku, podnoszący walory sporządzonych z nich potraw. Niezastąpiony w żywieniu dzieci, osób starszych oraz osób z problemami zdrowotnymi. W porównaniu z innymi rasami wysokotowarowymi, jajko zielononóżki cechuje intensywna żółta barwa oraz niska zawartość cholesterolu w żółtku . (poniżej 12 mg/g) oraz wysoki poziom korzystnego cholesterolu HDL (3,90 mg/g). Spożywanie jaj daje konsumentowi uzasadnione poczucie pewności, że służy to jego zdrowiu, poprawie sił witalnych oraz w dłuższym okresie czasu, satysfakcję z widocznych efektów poprawy (własnej samooceny) swojego samopoczucia (spadek wagi), pożądaną regulację procesów życiowych organizmu.
Niezastąpione w przemyśle spożywczym jako źródło zdrowej, niezmienionej genetycznie żywności o wybornym smaku, zapachu i barwie. Szczególnie polecane do spożycia w okresie chorób, rekonwalescencji oraz stanach osłabienia organizmu - można je traktować jak naturalny lek. Jajko zielononóżki kuropatwianej to najlepsze źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Zawiera aktywne biologicznie składniki działające antybakteryjnie i przeciwzapalnie, podnoszące odporność organizmu oraz zapobiegające starzeniu się komórek.

Jak wykazują badania jaja od tych kur posiadają bardzo dobre wartości biologiczne i zdrowotne a także jak pokazują opinie konsumentów mają doskonałe wartości smakowe.
 Co wyróżnia jaja kur zielononóżek:
-jajka mogą spożywać dzieci za skazą białkową -NIE UCZULAJĄ!!!
-są polecane dla osób starszych,
-stanowią naturalny surowiec spożywczy są najlepszym źródłem witamin-głównie B12 i E, aminokwasów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
-zawieraja niską ilość cholesterolu w żółtku harmonijnie skorelowaną z zawartością lecytyny - zapobiegającej starzeniu się komórek,
-odkryciem naukowców badających walory jaj zielononóżek jest cystatyna, substancja hamująca rozwój nowotworów.
 

 

PHU Agatka

43-385 Jasienica 

Jasienica 1421

tel. +48 513 028 520